Over mij

Daar zat ik. Lamgeslagen. Leeg. Ik kon niet meer. Wie ben ik? Wat wil ik eigenlijk? Vragen waar ik geen antwoord op vond. Jarenlang was ik aan het rennen en vliegen geweest. Opleiding, werk, gezin, verhuizing, nieuwe baan. Niets was mij te veel, tot het moment waarop ik plotsklaps volledig instortte.

Als kind was ik een lief en timide meisje. Ik was gevoelig en nam de wereld intens in mij op. Ik had het gevoel het leven anders te ervaren dan de mensen om mij heen en daarin kon ik mij alleen voelen. Dingen als ‘Kind, maak je niet zo druk’, of ‘Neem het niet zo zwaar’ hoorde ik geregeld. Ik begon het spannend te vinden om mijzelf vrij te uiten en om echt contact te maken. Onbewust zonderde ik mijzelf af, ging ik confrontaties uit de weg om mogelijke pijn niet binnen te laten komen. Zoet deed ik de dingen die van mij verwacht werden en de keuzes die ik maakte hingen af van wat mijn omgeving ervan vond. Als ik maar niet opviel.

Sonja Elsenburg | Kindercoach Amersfoort

Tijdens mijn burn-out kwam ik erachter dat ik mijzelf jarenlang genegeerd had. Ik stond in dienst van het leven, beredeneerde alles vanuit mijn hoofd, terwijl juist mijn gevoel mij altijd zoveel had verteld. Ik was een grijze muis geworden die overal ja en amen op zei, maar… waar was die gevoelige, krachtige vrouw gebleven die ik werkelijk was?

Toen ik wat opkrabbelde ben ik flink met mijzelf aan de slag gegaan. Het was de hoogste tijd om mijn ware ik tevoorschijn te toveren. Ik leerde emoties toelaten, contact te maken met mijn lijf, ik leerde weer voelen waar ik blij van werd, op mijzelf vertrouwen, mijn grenzen bepalen, ik leerde het leven te nemen zoals het was, met zijn mooie en minder mooie kanten, zonder angst of oordeel. Ik leerde mijzelf accepteren en dat maakte sterker dan ooit tevoren.

Wat had ik al deze inzichten graag gekregen toen ik kind was! Maar dankzij de weg die ik bewandeld heb, ben ik hier gekomen.

Ik gun het ieder kind om vanuit vertrouwen zichzelf te kunnen zijn. Om alle eigenschappen, gevoelens en emoties toe te durven laten en ernaar te kunnen kijken. Zo leer je jezelf pas echt goed kennen en wie zichzelf kent, is klaar voor het leven.

Ik ben Sonja Elsenburg en ik nodig je van harte uit in mijn praktijk!

Leuke weetjes:

 • Ik ben getrouwd met Carel en samen hebben wij drie zonen.
 • Ik werkte jaren in het Jenaplan- en vrijeschool onderwijs.
 • Lola de poes en ik zijn de enige vrouwen in huis.
 • Bij mij is het glas altijd halfvol.
 • Ik laad op van zon en zee.
 • Ik heb een hekel rommel en regen.
 • In de ochtend neem ik altijd een koude douche.
 • Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor chocola of zoute drop.
Kindercoach Amersfoort | Coach voor kind en ouder | Sonja Elsenburg

Werkervaring, opleiding en trainingen

In 2002 rondde ik de lerarenopleiding basisonderwijs af en startte ik als leerkracht op de Moninischool in Baarn. Daar heb ik twaalf jaar met veel plezier gewerkt.

Toen ik zelf moeder werd begon ik mij te verdiepen in de antroposofie. Deze manier van kijken naar de wereld – en in het bijzonder naar de ontwikkeling van het kind – sprak mij enorm aan. Ik volgde de applicatiecursus Rudolf Steiner pedagogie en besloot niet veel later de overstap naar het vrije schoolonderwijs te maken.

Al die jaren voor de klas genoot ik enorm van het werken met kinderen. Zij zijn zo puur en onbevangen! Toch begon er iets aan mij te knagen. Steeds sterker werd de behoefte om individueel met kinderen te werken en in het bijzonder met kinderen die een extra steun in de rug kunnen gebruiken. Er volledig voor hen kunnen zijn, zonder oordeel, hen een stukje verder helpen in hun ontwikkeling; daarvan maakt mijn hart een sprongetje. Ik besloot de schoolbanken weer in te gaan om mij verder te specialiseren.

Ik volgde het eerste jaar van de opleiding tot energetisch therapeut en sloeg toen het pad van de coaching in. Met veel plezier startte ik in maart 2020 mijn eigen coachpraktijk, waarin zowel kinderen als ouders van harte welkom zijn.

Naast coach ben ik ook ambulant begeleider. Ik begeleid kinderen en jongeren die om verschillende redenen vastlopen op school. Deze hulp is met name gericht op overzicht krijgen, zelfvertrouwen ontwikkelen en zelfstandigheid creëren.

Ik ben breed geïnteresseerd en vind het belangrijk mij te blijven ontwikkelen. Zo heb ik mij o.a. verdiept in kindermassage, mindfulness, kindermeditatie, mindset, Voice Dialogue en mild ouderschap.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

 • Lerarenopleiding basisonderwijs
 • Specialisatie Jenaplanonderwijs
 • Applicatiecursus Rudolf Steiner pedagogie voor het kleine kind
 • Academie voor ouders
 • Kanjertraining
 • Cursus kindermassage
 • Eerste jaar opleiding Energetisch therapeut
 • Opleiding Kindercoach

Schrijf je in voor de nieuwsbrief